Merca Experiencias de Calidade

IXP Grelos de Galicia

As referencias ao  cultivo e consumo do grelo son moi numerosas ao longo dos séculos. Os indicios máis antigos do cultivo das brassicas na nosa terra datan do 3.000 a.C.

Os seus beneficios sobre a saúde e a excelente calidade de grelo de Galicia contribuíron á expansión desta hortaliza fóra da Comunidade Autónoma de Galicia.

Os  grelos son unha verdura moi utilizada e moi coñecida en Galicia pero que é exótica noutros puntos xeográficos. 

En Galicia é un produto estrela e para iso conta coa IXP que abarca todo os municipios da Comunidade Autónoma galega. 

A indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia nace en outubro de 2009 como organismo responsable de amparar tanto a produción como a comercialización e distribución do produto máis emblemático da nosa comunidade autónoma. Tamén supón un recoñecemento á nosa hortaliza máis tradicional da nosa gastronomía popular, xa sexa ao natural e en conserva.

Os  grelos son as follas do nabo, con todo, non o son en calquera momento xa que para poder consideralos como grelos debemos tomar os talos tenros antes da floración.

De sabor moi particular e forte, lixeiramente acedo, con certo amargor. Na indicación xeográfica inclúense as variedades: o grelo globo branco de Lugo, máis amargo e o grelo de Santiago, máis suave e doce.


Materias primas

O produto amparado baixo a indicación xeográfica protexida Grelos de Galicia é a parte vexetativa destinada ao consumo humano procedente das plantas de especie Brassica rap (comunmente coñecido como nabo) das variedades correspondentes aos tipos de Santiago e Lugo, así como as variedades rexistradas grelos de Santiago e globo branco de Lugo.

Características do produto

Os  grelos non son consumidos en fresco. Para facelos comestibles é necesario sometelos a  cocción, polo tanto, as características organolépticas descritas a continuación refírense ao grelo posto en disposición de consumo, é dicir, cocido, xa sexa polo consumidor ou pola industria:

  • Cor: verde intensa, máis acentuada a medida que a planta se aproxima ao momento de floración.
  • Sabor: lixeiramente acedo, combinado con certo  amargor.
  • Textura: lixeiramente fibrosa máis acusada se a variedade é de folla estreita con elevada porcentaxe de  pecíolos.
  • Dureza: moi baixa debido ao baixo contido en fibra alimentaria.

Comercialízanse de distintas maneiras:

  • en fresco: en feixes de pesos aproximados de 0,5 ou 1 kg, atados por medio de cintas vexetais ou doutros materiais autorizados.
  • conxelados: envasados en bolsas de materiais autorizados.
  • en conserva: elaborados ao natural e presentados en envases metálicos ou frascos de vidro.

Queres estar á última das experiencias calidade?