Merca Experiencias de Calidade

DOP Arzúa-Ulloa

Procedente das zonas con maior tradición queixeira de Galicia, é o queixo con denominación de orixe de maior produción da comunidade autónoma e os seus principais caracteres, os que lle deron a súa fama e recoñecemento, son o seu sabor, o seu aroma e a súa gran cremosidade; é por isto último que semella fundirse na boca pola facilidade coa que se disolve.

Medio Natural

A zona de produción, tanto do leite como dos queixos DOP Arzúa-Ulloa, abrangue as comarcas de Arzúa, A Terra de Melide, A Ulloa, Chantada, O Deza, e varios concellos limítrofes, de xeito que a área delimitada se sitúa no corazón de Galicia.

Estas comarcas teñen un nivel de elevación considerable xa que boa parte do territorio se sitúa por riba dos 300 metros sobre o nivel do mar.

Nestas comarcas do centro xeográfico de Galicia as temperaturas medias sitúanse lixeiramente por debaixo dos 12 ºC. A precipitación anual sitúase arredor dos 1.200 a 1.700 mm, o que, xunto co anterior, fai que a zona de produción destes queixos se presente como un espazo idóneo para pradeiras permanentes, pastos e diversos cultivos básicos na dieta gandeira, necesitados de abundantes chuvias.

Nesta zona a elaboración dos queixos nace da necesidade de conservar un alimento, o leite, abundante neste territorio, pero tamén moi perecedoiro. Con isto pretendíase, por unha parte, satisfacer as necesidades de autoconsumo, e por outra, obter un produto de máis fácil transporte e maior duración e valor, cuxa venda proporcionase ingresos á economía familiar. Por isto a técnica de elaboración dos queixos tendeu a buscar sistemas con períodos de maduración curtos, de unha semana aproximadamente, tempo suficiente para que o produto desenvolvese unha codia que lle dera a consistencia necesaria para soportar o transporte á feira, pero que obrigaba o consumo do produto antes de que pasaran tres ou catro semanas dende a súa elaboración, se se querían apreciar de forma óptima as súas calidades, entre as que destaca a súa cremosidade, a súa elevada humidade e o seu aroma e sabor lácteo.

Pero tamén souberon corrixir a estacionalidade da produción de leite de maneira que a escaseza e peor calidade queixeira do leite no período estival foi solventada coa elaboración do queixo Arzúa-Ulloa curado, elaborado cos excedentes lácteos de final do outono e do inverno e sometido a un proceso de maduración longo, superior aos seis meses, que permitía aos paisanos ter un alimento de alto valor enerxético e nutricional no verán, momento no que era moi apreciado por ser esta a época do ano na que os labores do campo exixían un maior esforzo físico.


Atópanos

DOP Arzúa-Ulloa Mapa 1 DOP Arzúa-Ulloa Mapa 2

A Golada

Desplegable empresas

Lácteos Farelo, SL

Antas de Ulla

Desplegable empresas

Antonio Ferreiro Ferreiro

Arzúa

Desplegable empresas

Queixería Barral, SLU

Boqueixón

Desplegable empresas

José Castro Tejo

Curtis

Desplegable empresas

SAT Queinaga nº 871- Xuga

Lalín

Desplegable empresas

Cobideza, SCG
Cooperativa Hoxe, SCG
Lácteos Anzuxao SL

Melide

Desplegable empresas

Lácteos Terra de Melide, SL

Monterroso

Desplegable empresas

Casa Meilán, SC
Ilda Gómez González

O Pino

Desplegable empresas

Quesería Artesanal Ruta Xacobea, SL

Palas de Rei

Desplegable empresas

POK Quesera, SL
Xosé Luís Carrera Valín (queixos Arqueixal)

Portomarín

Desplegable empresas

Sabela Quijada Viña (Queixería Pousada)

Santiso

Desplegable empresas

Paladares Ibéricos SL (Queixería Varela)

Sobrado

Desplegable empresas

O Brexeo de Grixalba, SL

Taboada

Desplegable empresas

Lácteos Casa Macán SL

Touro

Desplegable empresas

Agro Despensa SL (Arquesán)
Queizúar, SL

Queres estar á última das experiencias calidade?