E ti de onde
ves sendo
IXP Pan Galego
CONSELLO REGULADOR
Avenida do Camiño francés nº 10, baixo.
15703 Santiago de Compostela
881 997 279
ixppangalego [at] gmail.com (ixppangalego[at]gmail[dot]com)
IXP Pan Galego
A indicación xeográfica protexida (IXP) Pan Galego protexe o pan de trigo elaborado de xeito tradicional en Galicia. Este pan posúe unha calidade diferencial debida á orixe e ás características dos seus ingredientes e á súa forma de elaboración.
Medio Natural
O Pan Galego elabórase en todo o territorio de Galicia. A súa especificidade debe atribuírse tanto ás condicións do medio natural, do que se obteñen as materias primas que se empregan, como ao saber facer dos panadeiros e panadeiras de Galicia.
O Pan Galego séguese elaborando como outrora, de forma artesanal, de acordo co coñecemento tradicional que se foi transmitindo de xeración en xeración. A combinación en diferentes proporcións, segundo o bo entender dos panadeiros e panadeiras, de fariñas procedentes de trigos galegos con trigos foráneos; o uso de masa nai; a elevada hidratación das masas e o emprego das augas de Galicia, en xeral brandas; os longos tempos de repouso para que se produza unha fermentación lenta; a realización manual das pezas, cos seus formatos característicos; o uso dos antigos fornos de pedra quentados con leña, ou a súa versión actual, fornos que utilizan outros combustibles ou eléctricos, pero con soleira refractaria; os longos tempos de cocción; son todas elas operacións que requiren dunha destreza e duns coñecementos que só os homes e mulleres deste territorio posúen.