IXP Viño da Terra Barbanza e Iria
Rosalía de Castro no seu poema "Albariñas uvas" xa facía referencia ao viño da súa terra:
"¡Ouh miña parra de albariñas uvas, que a túa sombra me das! [...]
¡Xa non vos deixo, que as angustias negras lonxe de min se irán!”
Materias primas
As variedades de uvas empregadas son:
- Para o branco: albariño, caíño branco, godello, loureira (loureiro branco ou marqués), treixadura, branco lexítimo (albarín blanco), agudelo (chenin blanc) e torrontés.
- Para o tinto: brancellao, caíño tinto, espadeiro, loureiro tinto, mencía, sousón e merenzao.
Dentro desta comarca, case a totalidade da superficie dedicada ao cultivo do viñedo se encontra por baixo dos 150 m sobre o nivel do mar, situada na zona costeira (zona baixa do litoral marítimo norte da Ría de Arousa así como no leito inferior e desembocadura do río Ulla cara á mencionada ría), con suaves pendentes, con clara orientación sur, protexida pola serra do Barbanza que exerce un importante efecto barreira sobre a penetración dos ventos oceánicos, o que representa as condicións idóneas para unha área de gran produtividade agrícola.
Estes viños son fiel reflexo dos efectos das condicións termopluviométricas e agronómicas para unha vitivinicultura de calidade, ao que debe sumarse o efecto do factor humano que se concreta no adecuado axuste varietal (o viño é elaborado maioritariamente con variedades autóctonas da zona), a implantación das viñas nos solos francos, profundos e permeables, característicos desta área xeográfica e as correctas prácticas culturais, entre as que destaca a poda e condución das viñas, que se realiza manualmente e con mestría para facer un axeitado control do potencial vitivinícola.
Todas estas condicións tenden a conferir aos viños producidos nesta comarca equilibrio e harmonía, excelentes expresións aromáticas e boas características de conservación.
Características do produto
Os viños brancos presentan tons amarelos dourado brillantes, con destacados aromas florais e de froitas, boca lixeira e fresca, de bo potencial aromático e con toques cítricos ao final.
Os viños tintos presentan unha capa media con tons vermellos picota e reberetes violáceos, de estrutura media e paso suave con aromas de froitas vermellas e silvestres cun toque final lixeiramente tánico.