BARRAL ARZÚA-ULLOA
Queixería Barral
DOP Arzúa-Ulloa
DOP Arzúa-Ulloa. DOP Queso Tetilla
A Riba, 6 Pantiñobre
15810 Arzúa
A Coruña
981 500 928
https://www.queseriabarral.com/
info [at] queixosbarral.com (info[at]queixosbarral[dot]com)
Son Isabel Barral, responsable de calidade e produción en Quexería Barral. Somos unha empresa que elabora queixos acollidos á DOP Arzúa-Ulloa e á DOP Queixo Tetilla. Estamos no concello de Arzúa, situado na penúltima etapa do Camiño de Santiago. Contamos co recoñecemento de 30 anos de historia avalado polos nosos consumidores. Este ano vimos de recoller tres premios importantes en Madrid, Londres e Galicia. A nosa aposta é clara polo rural e pola calidade.
QUEIXERÍA BARRAL dedícase principalmente á elaboración e distribución de queixos destinados ao consumo directo. A historia de Queixería Barral é a historia do compromiso coa nosa terra e o propósito de levar un produto xenuíno máis aló das nosas fronteiras: queixos procedentes do noso leite, da nosa contorna dende 1989, onde se transformaba o leite que se obtiña na propia granxa ata a actualidade que se transforman ata 33 000 l de leite diarios. Actualmente contamos con 20 traballadores, distribuídos entre a parte de administración, comercial, fabricación e expedición de pedidos. Somos uns abandeirados da igualdade entre homes e mulleres, o 90% dos postos de responsabilidade ocúpanos elas. Os nosos procesos e produtos están certificados na prestixiosa e internacional norma de calidade e seguridade alimentaria, IFS FOOD. Apostamos por provedores locais, preservando o valor do rural e apostamos pola sustentabilidade coa instalación de enerxía solar fotovoltaica para autoconsumo.
Queixería Barral fúndase en 1989, como o resultado da evolución dunha explotación gandeira que transforma o leite das súas vacas, ata a situación actual que se transforman ata 33000 l de leite diarios, procedentes das explotacións que están inscritas nos rexistros das DOP Arzúa-Ulloa e Queixo Tetilla, segundo corresponda. Nunha superficie duns 1200 m2, transfórmase o leite que recibimos diariamente e almacénase nun tanque de 15000 l . O leite é pasteurizado, e o queixo elabórase en 3 cubas de 5000 l, 4000 l e 5000 l. Os moldes e caixas lávanse en lavadoras automáticas , e coa axuda dunha enchedora automática moldéanse os queixos para pasar a 3 prensas, onde estarán sobre 2 h para expulsar a maior parte de soro posible, e avanzar na acidificación do queixo que ha de chegar ata un pH entre 5.0-5.5. Nunha cámara de aireación sécase o queixo durante un mínimo de 2 días, aplícaselle unha protección antifúnxica e pásase á unha das cinco cámaras existentes de maduración. Nestas cámaras o queixo estará ata o fin da maduración establecida para cada tipo de queixo. Na zona de pedidos, temos dúas liñas de etiquetaxe, unha manual que supón o 5 % das expedicións, e outra automática para o restante 95 %. Diariamente os pedidos introdúcense no sistema informático e expídense por orde de recepción destes.
A maior parte da nosa elaboración céntrase en dous tipos de produtos:
• Queixo DOP Arzúa-Ulloa: elaborado con leite de vaca, natural e enteiro, leite pasteurizado procedente das razas Rubia Galega, Frisoa, Pardo-Alpina e os seus cruzamentos. A zona de produción abarca as comarcas de Arzúa, Melide, A Ulloa e Chantada, ademais doutras limítrofes. Ten unha maduración mínima de 6 días. A súa codia é fina, elástica, brillante, limpa, lisa e de cor entre amarela pallosa e amarela escura. A pasta é de cor uniforme, entre a branca marfil e a amarela pálida, sen fendas, con poucos ollos, pequenos, angulosos ou redondeados e con distribución irregular. Aroma a leite fresco e iogur, que torna a manteiga con matices de vainilla e nata a medida que madura. Sabor lixeiramente salgado cun característico punto de acidez. Textura en boca medianamente fina, fundente e soluble con gomosidade media.
• Queixo DOP Queixo Tetilla: elaborado con leite de vaca, natural e enteiro, leite pasteurizado procedente das razas Rubia Galega, Frisoa, Pardo-Alpina e os seus cruzamentos. Queixo cunha maduracion mínima de 8 días. É o resultado dunha fermentación láctica e dunha coagulación encimática que definen o produto e que son consecuencia da simbiose vaca-contorna. Tanto a zona de produción do leite como a zona de elaboración do queixo comprenden todo o territorio da Comunidade Autónoma de Galicia. A súa codia fina e elástica, de menos de 3 mm de espesor e cor amarela pallosa é natural e sen mofos. A pasta, branda, cremosa e uniforme, sen presenza de ollos ou con poucos pequenos e repartidos, cor branca marfil e amarelenta. Olor suave que lembra o leite do que procede. Sabor e aroma lácteo, manteigoso, lixeiramente ácido e salgado suave.
Aínda que tamén elaboramos outro tipo de queixos, queixo tenro, de barra, sen sal..., son cos produtos con DOP cos que obtivemos diferentes recoñecementos á calidade, galardóns tanto de ámbito internacional, nacional como autonómico, que a continuación vos detallo.
Internacional. World Cheese Awards:
Queixo Tetilla DOP | Ouro 2017
Queixo Arzúa-Ulloa DOP | Prata 2017
Queixo Tetilla DOP | Bronce 2018
Queixo Tetilla DOP | Bronce 2019
Queixo Arzúa-Ulloa DOP | Bronce 2019
Quexo Arzúa-Ulloa DOP I Prata 2021
Nacional. Salón Gourmets Madrid
Queixo Tetilla DOP I 1 eiro Premio na Categoría de Vaca Xove 2021
Autonómico. Catas de Galicia
Queixo Arzúa-Ulloa DOP Curado | Ouro 2015
Queixo Arzúa-Ulloa DOP Curado | Ouro 2017
Queixo Tetilla DOP | Prata 2020
Queixo Arzúa-Ulloa DOP | Bronce 2021
A Riba, 6 · Pantiñobre
15810 · Arzúa
A Coruña